Forumul cevabun.ro - "gusturile se discuta"
August 18, 2017, 09:08:53 *
Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îți creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola și precizează durata sesiunii.
Noutăți: SMF - A fost instalat!
 
   Pagina principală   Ajutor Caută Autentificare Creează un cont  
Pagini: [1]
  Imprimă  
Ajutor Subiect: Mancare de pe ocean Atlantic (Portugalia)  (Citit de 7947 ori)
ana_luis
Începător
*
Mesaje: 3


Vezi Profilul
« : Iulie 23, 2011, 12:11:09 »

Ca primul meu subiect trebuie sa prezint o mancare de referinta din tara mea de origine: Portugalia.

Datorita relatie apropriata cu oceanul, pestele si fructele de mare joaca un rol foarte important in bucatarie portugheza.
Avand usturoiul si uleiul de masline ca elemente autohtone, si frunzele de coriandru ca cea mai parfumata influenta maura, mancarea porthugheza se caracterizeaza prin amestecuri simple dar cu gusturi puternice.

"Arroz de marisco" (tradus: Orez de fructe de mare) este o mancare de baza foarte apreciata care se mananca peste tot in Portugalia. Apare in foarte multe variatii, de la exclusiv cu creveti pana la amestecuri de diferiti pesti.

1 ceapa mare (nu aruncati coaja!)
3 catei de usturoi
ulei de masline
1 foaia mare de dafin
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
1 cutie de rosii cubuleti
1 ardei iute
1 cana de vin alb
1 cane de apa
250g de creveti mari
6 bare de surimi
1 1/2 cana de orez de bulb lung
frunze de coriandru
sare si piper

optional
150g de midii sau alte scoici (reducand cantitatea respectiva de creveti)

1. Se pun creveti intr-o cratita impreuna cu coaja de ceapa bine spalata, 1/4 de ceapa, sare si piper, se acopera

cu apa si fierbe 15 min. Apoi se scot crevetii si se scoate coaja de ceapa;

1a. Daca creveti sunt intregi (cu coaja si cap) scoateti capurile si le puneti cu zeama in care au fiet crevetii

intr-un bol si bagati mixerul. Crema obtinuta trebuie apoi strecurata ca sa nu aiba coji.

2. In alta cratita se pune ceapa tocata impreuna cu dafin si uleiul, si se pune la foc;

3. Cand ceapa incepe sa devina translucida se pune usturoiul maruntit si ardei tocati;

4. Cand ceapa este complet aurita se pun rosiile si ardei iute maruntit si se lasa 3 min la foc mediu;

5. Se adauga orezul si amesteca in continuu timp de 2 min;

6. Se pune vinul si sare si se lasa la foc mediu 4 min;

7. Se adauga preparatul care a resultat din punctul 1 (fara crevetii nici coaja de ceapa) complementat cu apa ca

sa faca 3 cane de lichid, se pune capacul si se mai lasa la foc mediu;

8. Dupa ce orezul este aproape facut dar inca tare se aduga crevetii;

9. Fix dupa ce se opreste focul se pun surimi taiati in cuburi si coriandrul;

10. Se serveste si se mananca cu pofta Zâmbet

Sfaturi:
- Incercati sa nu lasati orezul sa absoarba toata zeama, ca sa nu se usuce prea tare mancarea.
- Uleiul de masline portughez sau spaniol are un gust mai puternic decat italianul, si de aia il racomand pentru gatit.
- In Portugalia se gaseste la supermarket plicuri de supa crema de creveti care, daca n-ai chef/timp/rabdare, poate inlocui preparatul de pe punctul 1.
- Daca nu va place sa simptiti bucatile de ardei puteti sa puneti o jumatate intreaga de ardei sa dea gust iar apoi o scoateti la sfarsit.
- Daca nu va place frunzele de coriandru puteti inlocui cu frunze de patrunjel.

Pofta buna!

P.S.: Asta este versiunea fara picant dar receta asta suporta o cantitate foarte mare de picant. Eu racomand sa se foloseasca sub forma de ardei iute.
« Ultima modificare: Iulie 23, 2011, 12:17:42 de către ana_luis » Memorat
ana_luis
Începător
*
Mesaje: 3


Vezi Profilul
« Răspunde #1 : Iulie 23, 2011, 12:15:22 »

Ar fi bine sa va arat si niste poze:






acasa:


tradicional in uala de pamant:
Memorat
mia
Junior
**
Mesaje: 81



Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #2 : Iulie 26, 2011, 11:48:54 »

Vai, cât de bine arată! Îmi plouă în gură. Cum adică "țara de origine Portugalia"? Să înțeleg că te-ai născut acolo? Oricum, felicitări. Aduce cu paella dar pare mai rustică și cu alte arome (coriandru).
Memorat
bukatarul
Junior
**
Mesaje: 57



Vezi Profilul
« Răspunde #3 : Iulie 26, 2011, 08:48:03 »

Felicitari pentru fotografii si pentru reteta
pe cand altele?
Memorat

bukatarim, bukatarim
ana_luis
Începător
*
Mesaje: 3


Vezi Profilul
« Răspunde #4 : August 10, 2011, 08:53:47 »

Sunt de fapt nascut si crescut acolo si sunt in Romania numai de 3 ani de zile  Zâmbet

Mai am foarte multe retete interesante (portugheze si alte) dar deocamdata o sa ma duc in Portugalia in concediu si poate ca o sa ma intorc mai inspirat Face cu ochiul

Vacante placute!
Memorat
mia
Junior
**
Mesaje: 81



Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #5 : Septembrie 09, 2011, 11:49:42 »

O, chiar o portugheza! "Vorbesti" foarte bine limba romana. Te asteptam cu alte retete portugheze. Eu una sunt indragostita de Portugalia si de mancarea de acolo.
Memorat
Pagini: [1]
  Imprimă  
 
Schimbă forumul:  

Creat cu MySQL Creat cu PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Validat cu XHTML 1.0! Validat cu CSS!